2022-04-25 09:55:05• hírek • Bede Emőke

Már nem adhatnak háromnál több keresztnevet gyereküknek a szülők

Az újszülöttek ezentúl legfeljebb három keresztnevet kaphatnak – derül ki egy Klaus Iohannis által a múlt héten kihirdetett törvényből, mely e korlátozás mellett egy sor egyéb módosításról is rendelkezik.

Az államfő által kihirdetett törvény szerint a gyermek születésekor a szülők maximum három keresztnevet választhatnak neki. Amennyiben pedig a szülők nem rendelkeznek közös családnévvel, s ennek okán a gyerek vezetéknevéről sem tudnak megegyezni, az ügy a gyámhatósághoz kerül, mely a helyzet mérlegelése után döntést hoz, majd erről a lakosságnyilvántartót vagy esetenként az illetékes polgármesteri hivatalt is értesíti.


A törvény ugyanakkor egy sor olyan esetet is pontosít, amikor az érintett kérelmezheti a vezeték- vagy családneve megváltoztatását. Ide tartoznak többek között azok az esetek, amikor egy név illetlen vagy nevetséges megítélésű, amikor valaki egy, az ellenkező nemhez társított nevet visel, vagy akár a túl hosszú neveket is lehet e módon egyszerűsíteni.


A névváltoztatást a helyi lakosságnyilvántartó irodában – esetenként a polgármesteri hivatalban – kell kérelmezni személyesen vagy egy meghatalmazott által. A szükséges dokumentumok mellett a kérelemben értelemszerűen pontosítani kell az okot is, ami miatt az érintett hivatalos névcserét szeretne.


Az említett törvény ugyanakkor arról is rendelkezik, hogy szigorúan tilos a születési, házassági vagy halálozási okmányokat jogtalanul módosítani vagy kiegészíteni, és lamináltatni sem szabad azokat, ellenkező esetben ugyanis a hatóságok automatikusan semmisnek tekintik őket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: